Framer Framed

Deneuve was responsible for the communication of the debate series Framer Framed, in cooperation with designer Joris Landman, who designed the website and the flyer. Client was Woest Producties, Josien Pieterse and Cas Bool.

In the debate series Framer Framed the role of museums in the multi-cultural society was topic for debate. Artists, curators and scientists were collectively looking for boundaries between Western and non-Western art.

The globalisation of the modern art world is a fact. The rise of new economic great powers has led to a shift in the balance of power. No longer is the centre of the art world located in Paris or New York. Instead, we are faced with a mosaic of centres spread around the globe, which do not share a coherent, universal art-historical vision. We are witnessing the rise of new art histories in which the traditional divide between ‘the West and the rest’ is being replaced by historiographies that take account of recent political, social and economic developments. Museums can benefit from these changes by incorporating them into their collection and exhibition policies. Framer Framed has responded to these developments by criticizing cultural memory organizations as institutions that operate within a outdated classical modernist perspective. The project questions the implicit boundaries in the programmes of those organizations, that where founded on historically obsolete colonial systems.

22 October 2009, De Vooringenomen Blik, LUX, Nijmegen. Met Simon Njami, kunstcriticus, oprichter Revue Noire en curator 1ste Afrika-paviljoen Biennale Venetië 2007, Bambi Cueppens, conservator Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA) Tervuren en Katholieke Universiteit Leuven (KUL), Wouter Welling, conservator Afrika Museum en gastconservator Tropenmuseum, Christiane Berndes, curator collectie Van Abbemuseum.

26 November 2009. De Blik op het Oosten, Tropenmuseum, Amsterdam. Met Job Cohen, burgemeester van Amsterdam,  Wim Pijbes, directeur Rijksmuseum, Mirjam Shatanawi, conservator Midden-Oosten en Noord-Afrika, Tropenmuseum, Fouad Laroui, auteur, docent Arabische Cultuurkunde (2006-2008), Miriam Gazzah, projectmedewerker Limburgs Museum en Robert Kluijver, freelance cultureel producent Midden-Oosten en Centraal Aziē.

13 December 2009. De Koloniale Blik, Centraal Museum, Utrecht. Met o.a. Hammad Nasar, independent curator and founder Green Cardamom (London), Salah Hassan, directeur van het ‘Africana Studies and Research Center’ (Ithaca, NY) en Meta Knol, directeur Stedelijk Museum De Lakenhal (Leiden), curator Beyond the Dutch. Indonesië, Nederland & de beeldende kunsten na 1900.

February 2010. De Exotische Blik, Wereldmusuem, Rotterdam. Met Stanley Bremer, directeur Wereldmuseum (Rotterdam), Rocky Tuhuteru, programmamaker, radio- en televisiepresentator, Francio Guadeloupe, cultureel antropoloog, docent, onderzoeker en Bert Sliggers, curator, auteur.

24 March 2010. De Gestuurde Blik, debatcentrum TUMULT, Utrecht. Met Edwin Jacobs, directeur Centraal Museum (Utrecht), Macha Roesink, directeur Museum De Paviljoens (Almere), Ad de Jong, bijzonder hoogleraar Nederlandse cultuurgeschiedenis, Bart Jan Spruyt, publicist, voorzitter Edmund Burke Stichting, Jonas Staal, beeldend kunstenaar.

13 May 2010. De Eigen Blik, Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst, Utrecht. Met Margo Neale, senior Research Fellow of the National Museum of Australia en principal adviser to the Director on Indigenous Matters, Gordon Hookey, kunstenaar en PhD student aan de Queensland College of Art in Queensland, Australië, Daniel Browning, de gastredacteur van het Artlink, Blak on Blak thema nummer, Pat Hoffie, kunstenaar en docent aan de Queensland College of Art, Australië, Gillion Grantsaan, kunstenaar en initiatiefnemer van Wakaman, Marcel Pinas, kunstenaar, geboren en woonachtig in Suriname.

6 October 2010. What did you expect to see?, TENT, Rotterdam. Met Kurt Nahar, beeldend kunstenaar (Paramaribo), Neil Fortune, beeldend kunstenaar (Amsterdam), Otto Snoek, beeldend kunstenaar (Rotterdam).

7 November 2010. Cultural Heritage and shared knowledge, De Balie, Amsterdam. Met Teresa Morales, National Union of Community Museum (Mexico), Patricia Belli, oprichter en directeur van EspIRA/Espora (Nicaragua), Jagath Weerasinghe, voorzitter van het Theertha International Arts Collective (Sri Lanka), Ziva Domingos, curator bij het Nacional do Património Cultural (Angola), Ciema Silva de Melo, coördinator van het Museu do Homem Nordeste (Brazilië), Laura van Broekhoven, curator Midden- en Zuid Amerika, Museum Volkenkunde (Leiden), Silvia Karolina Acuña Aviles, curator bij het Solentiname Museum (Nicaragua), Patrick Abungu, curator, Shimoni Slavery Museum (Kenia).

Partners Tropenmuseum, Centraal Museum, Stedelijk Museum De Lakenhal, Debatcentrum Tumult, Kosmopolis Utrecht, Afrika Museum, Museum Maluku, AAMU – Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst, Instituto Buena Bista, debatcentrum Lux, debatcentrum Tumult, Kosmopolis Rotterdam, Tent, Wereldmuseum.

Zanele Muholi, Miss D’vine I (2007). Collectie Museum Arnhem