Madness & Arts Festival

MAF was de derde editie van het Madness & Arts Festival, een internationaal festival over kunst en gekte, dat plaatsvond van 24 september tot en met 3 oktober 2010 in Haarlem. Twintig Haarlemse cultuurinstellingen en locaties – van het Teylers Museum tot De Hallen, van de Stadsschouwburg tot de Filmschuur – deden mee met een programma van theater, kunst, film, muziek, workshops en debatten. Daarnaast realiseerde MAF een aantal eigen producties, waaronder de Nacht van de Waanzin met Wim Helsen, People in White, een nieuwe film van het kunstenaarsduo Tellervo Kalleinen & Oliver Kochta-Kalleinen, een tijdelijke installatie van Marisca Voskamp en een internationaal symposium over kunst en psychiatrie, in samenwerking met Museum Het Dolhuys, VUmc en VU Connected en het Global Initiative on Psychiatry.

Naast het realiseren van een hoogwaardig artistiek programma was een belangrijke doelstelling van MAF was het destigmatiseren en bespreekbaar maken van ‘gekte’ door het opzoeken van de grens tussen ‘gek’ en ‘normaal’, en het laten vervagen van die grens. De focus lag op de beeldvorming van psychiatrische stoornissen en de vraag of kunst daar invloed op kan uitoefenen.

Deneuve coördineerde het Madness & Arts Festival en verzorgde de communicatie. De communicatie werd verzorgd in nauwe samenwerking met artistiek leider Nina Folkersma en ontwerpers/kunstenaars Lernert & Sander. Drukwerk: robstolk. Daarnaast werd Deneuve bijgestaan door Bureau Come (Eric Wie en Bob Witman) in het communiceren van het festival naar radio en televisieprogramma’s. Website werd gebouwd door André Pahl. De communicatie was zeer succesvol. De vrije publiciteit in dag-, week- en maandbladen vertegenwoordigde een mediawaarde van ongeveer € 280.000, nog los van radio, tv en aandacht op websites en blogs. Het festival werd door ruim 17.000 mensen bezocht.

Lernert & Sander, campagnebeeld (detail)