DOEN | Materiaalprijs #2

Deneuve produceerde de presentatie van de DOEN | Materiaalprijs 2010. Beeldend kunstenaars, vormgevers, modeontwerpers en architecten worden uitgedaagd voor de DOEN | Materiaalprijs nieuw werk in te dienen dat perspectief biedt op een vorm van ontwerpen die bijdraagt aan een betere en bestendige samenleving. De DOEN | Materiaalprijs wil antwoord geven op vraagstukken waarin vernieuwing én duurzaamheid de belangrijkste spil vormen. Daarvoor zijn nieuwe materialen en innovatieve technieken nodig, die het alledaagse verbeteren en de ontwerppraktijk naar een hoger plan tillen.

De jaarlijkse DOEN | Materiaalprijs is in 2009 in het leven geroepen ter stimulering van een ontwerppraktijk waarin vernieuwing en duurzaamheid de boventoon voeren en hand in hand gaan met esthetiek en functionaliteit. De DOEN | Materiaalprijs looft twee prijzen uit. Een prijs van € 15.000 voor een eindontwerp en een aanmoedigingsprijs van € 5.000 voor een idee dat nog uitgevoerd moet worden.

Alle in Nederland wonende en werkende vormgevers, beeldend kunstenaars, modeontwerpers en architecten konden tot 10 september 2010 een ontwerp insturen. Een nominatiecommissie koos uit de inzendingen achttien genomineerde ontwerpen, van onder anderen Pauline van Dongen, Arnout Visser, Klaar van der Lippe, Paul Kruize, Matthijs Vogels, Peter Traag, Klaas Kuiken, Ilvy Jacobs, Inti Hernandez, Ted Noten en Sjoerd Vroonland.

De nominaties werden gepresenteerd in een expositie tijdens Dutch Design Week, van 23 tot en met 31 oktober in het Klokgebouw in Eindhoven. Voorafgaand werden de gekozen ontwerpen geëxposeerd in het International Centre for Sustainable Excellence in Eindhoven. De twee winnaars van de prijs (Claudy Jongstra) en de aanmoedigingsprijs (Simon Akkaya) werden bekendgemaakt tijdens de opening van Dutch Design Week, op 23 oktober 2010.

Waarmakers, Goedzak