Bijbels Museum

Deneuve bedacht en realiseerde een nieuw concept voor het entreegebied van het Bijbels Museum. Met tientallen afbeeldingen uit de wereld van nu, samengevoegd in korte filmpjes, wordt de bezoeker welkom geheten in het Bijbels Museum. De zes korte films gaan over het museum(gebouw) zelf, licht, geloven, natuur, film en de stad. In de Voorkamer van het Cromhouthuis ervaart de bezoeker op een verrassende manier de veelzijdige invloed van de bijbel op de westerse cultuur, op het alledaagse leven, op de stad om ons heen. De Voorkamer bevindt zich in één van de twee monumentale panden aan de Herengracht in Amsterdam, waarin het Bijbels Museum is gevestigd. In 1662 bouwde de architect Philips Vingboons de huizen in opdracht van de Amsterdamse koopman Jacob Cromhout.

De bijbel behoort tot de meest gelezen boeken en is van grote betekenis voor verschillende religieuze gemeenschappen. De bijbel heeft ook de Nederlandse samenleving eeuwenlang beïnvloed. Het museum toont de ontstaansgeschiedenis van de bijbel, onder meer met archeologische vondsten, voorwerpen uit het oude Egypte, eeuwenoude modellen van de tempel van Salomo en Herodes en religieuze voorwerpen en verhalen uit de joodse en christelijke traditie. De bijbel als vormende factor van onze cultuur komt niet alleen in historisch perspectief aan de orde, maar wordt aan de hand van de actualiteit besproken. In tijdelijke tentoonstellingen en in de vorm van debatten en andere activiteiten.

Deneuve, richtinggevend tapijt en wanddecoraties, uitvoering Printtapijt en Riwi