Eetbaar Park

Deneuve verzorgde de productie en zit in de redactie van de publicatie over het project Eetbaar Park.

Een kunstwerk dat groeit en bloeit en heerlijke groente en fruit oplevert, dát is wat de Engelse kunstenaar Nils Norman (1966, woont en werkt in Londen) heeft bedacht voor verschillende Haagse locaties. Hij realiseerde in 2010 samen met vrijwilligers onder de titel Eetbaar Park een speciale moestuin op basis van permacultuur met een duurzaam paviljoen op basis van strobaalbouw. Het project zal naar verwachting nog tot 2015 doorlopen. Permacultuur is een ontwerpfilosofie, die de vormgeving en de inrichting van huis en tuin –maar ook van producten en de maatschappij- baseert op de wetmatigheden van de natuur. Normans interesse in permacultuur komt voort uit zijn fascinatie voor het oude idee van een Utopia, als een hoopvolle plek, een paradijs. In het boek Eetbaar Park legt Norman uit hoe hij te werk gaat, wat zijn inspiratiebronnen zijn en in welke artistieke en maatschappijkritische context zijn werk geplaatst kan worden. De andere auteurs gaan in op de achtergronden en toepassingsmogelijkheden van permacultuur en op de betekenis van dit type kunstprojecten in de openbare ruimte vanuit kunsthistorisch en maatschappelijk perspectief. Het boek bevat een overvloed aan beeldmateriaal en een doe-het-zelf-deel waarin allerlei vormen van permacultuur op eigen balkon of in eigen tuin toegepast kunnen worden.

Nils Norman is een Engelse kunstenaar, die de dynamiek en het gebruik van de stad kritisch onderzoekt. Zijn werk bestaat uit een inventieve mengeling van (gemeenschaps)kunst, activisme en ecologie. Norman is o.a. bekend van zijn boek over speeltuinen: An Architecture of Play: A Survey of London’s Adventure Playgrounds.

Tentoonstellingen o.a.: Beyond Green (Michigan, 2009), Ruins, Monuments and Follies (Portsmouth, 2008), Global Cities (Tate Modern, 2007), Utopia Station (München, 2004).

Eetbaar Park is een activiteit en publicatie in het kader van Foodprint. Voedsel voor de stad, een initiatief van Stroom Den Haag, dat je visie op voedsel verruimt.

Samenstelling en redactie
Nils Norman, Taco de Neef, Peter de Rooden, Astrid Vorstermans

Auteurs
Nils Norman, Agnieszka Gratza, Peter de Rooden, Fransje de Waard, Nina Folkersma, e.a.

Ontwerp
Meeus Ontwerpt

Productie
Deneuve Cultural Projects

Uitgever
Valiz

Op donderdag 5 april 2012 is het boek gepresenteerd tijdens het Voedseltribunaal in Stroom, Den Haag