Lang Leve Kunst

 

Taco heeft de redactie gevoerd en de productie verzorgd van de publicatie Lang leve kunst over ouderen en cultuur. Op gezamenlijk initiatief van Fonds voor Cultuurparticipatie, LKCA Kunstfactor/LKCA, Fonds Sluyterman van Loo, en RCOAK. Het boek, met een collectie essays over cultuur voor en door ouderen, werd op 18 juni 2013 gepresenteerd in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Achtergrond en doel
In 2015 zijn drie miljoen Nederlanders 65 jaar of ouder. Met de toename van deze groep ouderen doen zich ook nieuwe kansen zich voor in de samenleving. Met dit opiniërende en informatieve boek Lang Leve Kunst geven schrijvers uit de kunstwereld, politiek, beleid en wetenschap inzicht in die kansen. Het boek behandelt het thema cultuur en ouderen op een inspirerende en motiverende manier.

Passieve en actieve deelname aan kunst verhoogt het welzijn van ouderen, ontwikkelt talent, versterkt de eigenwaarde, brengt ouderen in contact met anderen, en laat mensen deel uitmaken van een sociaal netwerk.

Bijdragen van:
Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau
Hedy d’Ancona, sociologe, sociaal geografe en voormalig politicus
Almuth Fricke, directeur van het Institut für Bildung und Kultur, Remscheid, Duitsland
Susan Perlstein, oprichter van het National Center for Creative Aging in Washington DC en oprichter van Elders Share the Arts in New York, VS
Benno Tempel, directeur Gemeentemuseum Den Haag
Jacquelien de Savornin Lohman, emeritus hoogleraar pedagogische en onderwijskundige wetenschappen, Universiteit van Amsterdam, oud politicus en cabaretière
François Matarasso, schrijver en onderzoeker, Engeland
Dominic Campbell, directeur van het Bealtaine Festival, Ierland
Martijn Engelbregt, beeldend kunstenaar en initiator van het project BETER, de kunst van gezondheid
Michael D. Higgins, president van Ierland

Tekstredactie door John Finedit
Interviews door Paul Depondt en Karel Ankerman
Ontwerp van Marinka Reuten

Het boek is verkrijgbaar bij NAi010.

Campagnefoto Granny’s Finest