SONSBEEK ’16

De organisatie Sonsbeek International die de 11e editie van Sonsbeek organiseert, vroeg Deneuve de internationale zichtbaarheid van dit belangwekkende kunstevenement te organiseren. De laatste editie vond plaats in 2008 en had Grandeur als titel met Anna Tilroe als curator. Deze internationaal vermaarde kunsttentoonstelling, die al sinds 1949 bestaat, vindt dit keer niet alleen plaats in het prachtige Park Sonsbeek, maar ook in de stad Arnhem en in Museum Arnhem.

Deneuve is betrokken geweest bij de voorbereidingen van de tentoonstelling in het museum die transHISTORY als titel heeft, aansluitend bij de titel van Sonsbeek transACTION. Het Indonesische collectief ruangrupa uit Jakarta, is curator van Sonsbeek 2016: transACTION en bestaat uit zo’n veertig kunstenaars, curatoren, architecten, schrijvers en historici.

Belangrijkste focus van ruangrupa is het vraagstuk van het gemeenschappelijk recht op de stad. ruangrupa staat bekend om zijn omvangrijke researchprojecten naar (groot)stedelijke ontwikkelingen waarbij een relatie wordt gelegd tussen openbare ruimte, inwoners/publiek en kunstconcepten, die vormkrijgen in artistieke evenementen in onder meer Jakarta, Istanboel, Sydney en São Paulo. Nu dus ook in Arnhem. Voor het internationale kunstpubliek betekent het dat het dit jaar aan zijn trekken komt in Europa met naast Sonsbeek (4/6-18/9), onder meer Manifesta 11 in Zürich (9/6-18/9), de 21ste Milano Triennale (2/4-12/9), de negende Berlin Biennale 4/6-18/9), de tiende Liverpool Biennial 9/7-16/10) en Art Basel (16-19/6).

Inmiddels zijn artikelen verschenen in de meeste Nederlandse dagbladen, kunsttijdschriften en op vele websites en blogs, en internationaal in onder meer The New York Times International en Kunstforum.

ruangrupa: Foto: Maurice Boyer