Sikkens Prize 2017

De Sikkens Prize wordt op 26 maart 2017 uitgereikt aan Hella Jongerius tijdens een feestelijke bijeenkomst in De Doelen in Rotterdam. Bestuur Sikkens Foundation: “In het werk van Hella Jongerius speelt kleur een centrale rol. Wars van commerciële trends heeft Jongerius een volstrekt eigen kleurgebruik ontwikkeld. Al jarenlang doet ze onderzoek naar kleurpigmenten en de relatietussen kleur, materiaal en licht. Het project The Daylight Wheel uit 2011 is daarvan een sensationeel voorbeeld. Door middel van publicaties stimuleert Jongerius de kritische beschouwing van de designpraktijk. Het manifest dat zij samen met Louise Schouwenberg schreef, Beyond the New.­ A Search for Ideals in Design (2015), is een bron van inspiratie voor ontwerpers, opdrachtgevers en studenten uit de hele wereld.”

Deneuve verzorgt de communicatie van de Sikkens Prize 2017 in samenwerking met Else Siemerink en Elsbeth van Nieuwenhuijsen.

De Sikkens Prize wordt toegekend door de Sikkens Foundation, een onafhankelijke culturele stichting met als doel het stimuleren van die sociale, culturele en wetenschappelijke ontwikkelingen in de samenleving waarbij kleur een specifieke rol speelt. De eerste Sikkens Prize werd in 1960 in ontvangst genomen door de architect Gerrit Rietveld. De toekenning heeft betrekking op zijn gehele oeuvre ‘in zoverre hij hierin heeft bijgedragen tot de verwezenlijking van de synthese tussen ruimte en kleur’. Daarna volgden onder meer Le Corbusier (1963), Theo van Doesburg (1968) en Donald Judd (1993). Bij een overzicht van de toekenning van Sikkens Prizes in de afgelopen decennia valt op dat deze in meerderheid werden uitgereikt aan individuele kunstenaars en architecten die op het gebied van kleurtoepassing baanbrekend werk hebben verricht. Zo ook de Nederlandse kunstenaar Krijn de Koning (2007) en David Bade (2010) en de Britse kunstenaar Bridget Riley (2012). Sikkens Foundation beperkt zich echter niet tot beeldende kunst en architectuur maar ziet kleur, aangezien het een universeel verschijnsel betreft, in een zeer breed verband. Prijzen aan onder andere De hippies (1970), de Rijksdienst voor IJsselmeerpolders (1979), de filmmaker Ettore Scola (1983) en de reinigingsdienst van de stad Parijs (1995) getuigen hiervan. Geheel in deze lijn past ook de uitreiking van de Sikkens Prize 2004 aan de HEMA.

Tijdens de volgende uitreiking van de Sikkens Prize spreekt wereldvermaarde conserveringswetenschapper Narayan Khandekar de Mondrian Lecture uit. De lezing Collecting Colour zal gaan over de uitzonderlijke collectie pigmenten van de Forbes Pigment Collection. De Mondrian Lecture verschijnt eveneens als handzame publicatie, waarvan op 26 maart het eerste exemplaar wordt uitgereikt.