Museum Beelden aan Zee

Deneuve verbindt zich in 2017 aan Museum Beelden aan Zee en geeft het museum communicatieadvies bij nieuwe tentoonstellingen. Op 1 juli opent de tentoonstelling Body and Soul met werk van de Chinese kunstenaar Zhang Dali.

Beeldhouwer, performance- en graffitikunstenaar Zhang Dali (1963, Heilongjian, Harbin) werd in de jaren negentig een belangrijke figuur waarin hij niet alleen een zeer eigen artistieke taal ontwikkelde, maar zich ook manifesteerde als voorvechter van menselijkheid en compassie die vaak ontbreken in China waar de ontwikkelingen nauwelijks zijn bij te houden. Zijn activisme richt zich op de emancipatie van de onderklasse in de Chinese samenleving. In een door communisme beheerst land is die aanklacht alleen al pijnlijk; de ideologie veronderstelt immers de soevereiniteit van de arbeider. Beijing, Shanghai en andere grote Chinese steden veranderen in grote bouwplaatsen waar vele miljoenen urban peasants worden ingehuurd om oude stadswijken en historische woonblokken te slopen en nieuwe woonkazernes, kantoorkolossen en moderne snelwegen te bouwen. Zij reizen van stad naar stad, van klus naar klus en slapen in containers en loodsen. Zhang Dali wil deze moderne, reizende lijfeigenen hun gezicht weer terug geven en maakte afgietsels van hun lichaam en hoofd en maakte daarmee installaties.

Het museum ligt verscholen in de duinen van Scheveningen, nog geen 500 meter ten zuiden van het Kurhaus. Eenmaal in het museumgebouw is er van de drukte van de badplaats niets meer te merken, het museum is een oase van rust. Van buitenaf is er nog niets te zien van de beeldhouwkunst die binnen te zien is. Momenteel is dat een solotentoonstelling van Auke de Vries, Tussenlanding, met recent werk van deze Nederlandse kunstenaar.

Zhang Dali, Heads uit de serie One Hundred Heads, 2001-2002