Basquiat

In SCHUNCK in Heerlen is van 2 februari t/m 2 juni 2019 de tentoonstelling Basquiat, The Artist and His New York Scene te zien. Deneuve verzorgt de PR.

In de tentoonstelling die uit drie delen bestaat, maken we kennis met het werk en leven van de iconische kunstenaar in zijn jonge jaren in de intieme setting van het appartement dat hij in 1979 deelde met Alexis Adler. SCHUNCK* brengt hiervoor de tentoonstelling Basquiat Before Basquiat: East 12th Street, 1979-1980 van het Museum of Contemporary Art Denver voor het eerst naar Europa. Waan jezelf in het New York van de jaren ‘80 en neem een up close and personalblik in het leven van Basquiat. Bekijk originele werken uit de zelf georganiseerde co-gecreëerde Times Square Show waarmee hij doorbrak en kom meer te weten over hoe zijn werk en dat van zijn vrienden in Nederland werd ontvangen.

Jean-Michel Basquiat (1960-1988), geboren in 1960 in Brooklyn, New York als zoon van een Haïtiaanse vader en een Puerto Ricaanse moeder, leefde als school drop out perioden op straat. Als graffiti-artiest gebruikte Basquiat New York als zijn schildersdoek, maar ook de inrichting van de woningen van zijn huisgenoten en vrienden. Zo beschilderde hij TV’s, koelkasten, radiators en de nieuwe gouden jas van zijn vriendin Alexis Adler terwijl zij in deze jas op de bank lag te slapen. Basquiat kwam terecht in de rauwe New Yorkse scenevan hiphop, postpunk, startende videokunst, graffiti en straatcultuur. In deze scenesloot Basquiat vriendschappen met o.a. Keith Haring en had hij een kortstondige relatie met Madonna.

In no time maakte hij de stap van de straat naar de kunstwereld en zijn fel begeerde schilderijen waarvan er een vroege reeks in de tentoonstelling te zien is. Tientallen jaren na zijn dood op 27-jarige leeftijd, als gevolg van een overdosis, blijven zijn werken en zijn artistieke taal velen fascineren. Basquiat is nog altijd een van de belangrijkste en invloedrijkste kunstenaars van de hedendaagse kunst.

De tentoonstelling werd op 31 januari jl. geopend door Koningin Máxima.

Basquiat performing in the apartment, c 1980, Photo Alexis Adler