Kabbala

Vanaf 29 maart a.s. presenteert het Joods Historisch Museum Amsterdam op diverse locaties in het Joods Cultureel Kwartier de omvangrijke tentoonstelling Kabbala. De kunst van de joodse mystiek. Kabbala is de verzamelnaam voor eeuwenoude mystieke joodse tradities die tot op de dag van vandaag van grote invloed zijn. Deneuve is gevraagd de persbenadering te verzorgen.

Velen associëren kabbala met iets mystieks waar beroemdheden als Madonna zich gewapend met rode polsbandjes mee bezighouden. Slechts weinigen weten wat kabbala inhoudt, en hoe deze mystieke tradities al eeuwenlang een rijke bron van inspiratie vormen voor velen, van vroege joodse mystici tot aan moderne en hedendaagse kabbalisten, kunstenaars, architecten, regisseurs en auteurs. Wat fascineert hen aan kabbala? En wat zien wij hiervan terug in hun werken?  Te zien is werk van kunstenaars als Barnett Newman, R.B. Kitaj, Marc Chagall en Anselm Kiefer, maar ook oude handschriften, amuletten, kabbalistische boekrollen en meditatieplakkaten afkomstig uit particuliere collecties, internationale musea en het Vaticaan.

Bij de tentoonstelling wordt een uitgebreid evenementenprogramma gepresenteerd, waaronder de lezing Kabbala voor Dummies, het Kabbala festival en een filmprogramma in de Amsterdamse bioscoop Kriterion. Bij de tentoonstelling, die is samengesteld door conservator Mirjam Knotter en gastconservator Alexander Gorlin in samenwerking met het Jüdisches Museum der Stadt Wien, verschijnt de rijk geïllustreerde publicatie Kabbalah (Nederlands/Engels en Duits/Engels).

Foto: Steve Schapiro fotografeerde David Bowie terwijl hij de kabbalistische levensboom tekende. David Bowie In Diagonal Stripes © Getty Images