Het HEM

Het HEM is een nieuw huis voor eigentijdse cultuur in een voormalige kogelfabriek op het Hembrugterrein in Zaandam. Het gebouw is 200 meter lang met een vloeroppervlakte van bijna 10.000 m2 en biedt ruimte aan verschillende onderdelen. Samen met de visionairs van deze tijd ontwikkelt Het HEM multidisciplinaire kunstprogramma’s waarmee de wereld om ons heen in een ander licht wordt gezet. Naast expositieruimtes heeft Het HEM een huiskamer met bibliotheek, koffiebar en leestafel, Restaurant Europa en fantastisch terras aan het Noordzeekanaal, én de Dynamic Range Music Bar. Deneuve is gevraagd de marketing & communicatie te verzorgen voor Het HEM, van 29 juli t/m 27 september 2019.

Het eerste programma, Chapter 1NE ‘You can’t be greedy. You gotta take some… and leave some’ (James Brown), van 21 juni t/m 1 september 2019, vertelt het verhaal van Edson Sabajo en Guillaume (Gee) Schmidt, creatieve ondernemers van het succesvolle streetwear en lifestyle merk Patta. Vanuit hun Surinaams-Nederlandse achtergrond en wortels in de hiphopcultuur, zijn ze culturele voorlopers en facilitators die een gezicht geven aan een nieuwe generatie multi-getalenteerde makers. Zij laten zich niet leiden door maatschappelijke, artistieke of economische conventies, maar wel door een houding van leren door te doen. Ze scheppen zelf de voorwaarden om hun ideeën te verwezenlijken, ongeacht vorm, discipline en functie.

Het tweede programma Chapter 2WO (19 september t/m 1 december) wordt gemaakt door Nicolás Jaar, “These livelihoods make worlds too–– and they show us how to look around rather than ahead” (Anna Lowenhaupt Tsing). Chapter 2WO is een onderzoek naar geluid als een middel om veerkracht en politieke verandering te generen. In een samenleving waarin technologische vooruitgang en algoritmes onze keuzes bepalen, reflecteert de Chileense kunstenaar, componist en muzikant Nicolás Jaar op de potentie van muziek – die tegelijkertijd lichamelijk en ontastbaar is – om aandacht te vestigen op datgene wat we niet kunnen zien, datgene wat in de lucht hangt en toevallig opgevangen wordt, datgene wat rondzingt en zich ge- makkelijk verwikkelt en vermengt met andere dingen.

RAAAF, Still Life, 2019
Gegoten messing, staalprofielen, loopkatten, 4 platen 5.30 × 3.30 m, lengte beweging door de ruimte 70 × 17
, Foto Jan Kempenaers